ahlqvist
Kuuntele uudestaan August Ahlqvistin kritiikki aiheesta

Tämäkö sekasortoinen kasauma jo hullun näkyjä näkevän mielikuvituksen tolkuttomia kuvia olisi todella suomalais-kansallisen taideaistin tuote! Veljekset valtaa kyllä aika ajoin hillittömän elämän aiheuttama katumus, mutta lopuksikin on heidän uskonnollisuutensa varsin epäilyttävää laatua.

Uskomusmaailma

Tutustu Jukolan veljesten uskomusmaailmaan ja pohdi mitkä heidän käsityksistään ovat kansanuskoa, mitkä kenties kristillistä perintöä.

Jukolan veljesten sivistys ja maailmankäsitys perustui suulliseen perimätietoon.

Sukulaisten ja kylänmiesten juttujen ja tarinoiden perusteella veljeksille oli syntynyt käsitys elämästä ja kuolemasta, maanpäällisestä elämästä sekä yliluonnollisesta.

Tekstinäyte

Lue tekstinäyte ”Romaanin oheistarinat”

Romaanin oheistarinat

Lataa teksti pdf:nä

Akseli Gallen-Kallelan kuvitus

Kirkon oppia

 • Katumus

  Tapahtuipa joskus, että hän (Simeoni) täydessä humalassa tuli kylästä, tuli iloisena miehenä, rähisi kovin ja pasteeraili edestakaisin permannolla huviksi ja nauruksi sekä nuorille että vanhoille talossa. Mutta seuraavana päivänä oli hän taasen sangen sairas sekä sielun että ruumiin puolesta. Huokaillen, kädet ristissä, hän makasi tulisijan kartisella kivellä, ja sydäntä kaiveli kauhea katumus.

 • Rukous
  Kuva jossa on juhani

  juhani Kirkkoon lähdemme, konttien rukoilemaan tuon kurjan, ainoan ja kuolemattoman sielumme edestä, joka on jo kyllä tarpeellista. Kirkkoon joka mies, muutoin meitä saatana leivoittaa.

 • Synti
  Kuva jossa on simeoni

  simeoni Aattelinpa lapsena ja aattelen vielä: taivaan leimaus ja jyrinä on ilmoittava Jumalan vihaa syntisiä kohtaan maan päällä; sillä ihmisten synnit ovat suuret, lukemattomat kuin santa meressä.

 • Usko
  Kuva jossa on juhani

  juhani Voimaa uskossa. Hän koettelee ja kokee, mutta hänen koetustensa kautta menee sieluja siihen ijankaikkiseen saunaan niinkuin sääksiä vaan; sinne, johon en soisi kannettakaan minä, vaikka syntinen ihminen.

 • Sielu ja ruumis
  Kuva jossa on juhani

  juhani Ah! jos nyt taitaisimme katsoa autuaan sielun ja ruumiin silmällä, niin selvästipä näkisimme, kuinka koko joukko suojelevia siipi-enkeliä on meidän piirittänyt ja kuinka itse Jumala harmaana äijänä istuu vallan keskellämme tässä kuin armahin isä.

 • Iankaikkisuus
  Kuva jossa on simeoni

  simeoni Herra armahtakoon meitä! Seitsemän sielua on menossa ijankaikkisuuteen juuri tällä hirmuisella hetkellä. Herra armahtakoon meitä!

 • Jumala
  Kuva jossa on aapo

  aapo Kiitos Jumalalle, joka meitä johdatti, kiitos meille itsellemme, jotka tahdoimme ajoissa viisastua, kiitos äitillemme, joka lapsuutemme päivinä muistutteli meille Jumalan tahtoa ja lakia! Hänen lauseistansa painui aina yksi ja toinen sydämemme syvyyteen, josta varoittava ääni alati kuiskasi meitä korvaan, kuiskasi halki hurjimpain myrskyin, ja elomme alus ei vaipunutkaan haaksirikkoon.

 • Helvetti
  Kuva jossa on juhani

  juhani Mene helvettiin keskustelemaan perkeleen kanssa! Mene tulipunaiseen helvettiin!

 • Totuus
  Kuva jossa on juhani

  juhani Mutta oikeus ja totuus kieppaisee itsellensä lopulta väkistenkin voiton monen konstin päästä. Katsokaapas kuinka minä olen tuumiskellut asiaa. Olisinpa Luojana asettanut näin: Syytetty mies vahvistakoon sanansa valalla, pyhällä valalla, ja jos hän oikein vannoo, niin lähteköön vapaana miehenä marssimaan kotiansa taas, mutta jos häntä miellyttäisi pistää suustansa valheen, niin auetkoon allansa matoinen maa ja nielköön hänen helvettiin alas. Siinähän totuuden suorin tie.

 • Lusifeerus
  Kuva jossa on simeoni

  simeoni Ah! kuussa olen käynyt ja nähnyt Lusifeeruksen, josta sieluni on nyt peloissansa kovin. Voi minua, ja voi meitä kaikkia!

 • Pakana
  Kuva jossa on eero

  eero Maailman lopusta ei ole yhtään pelkoa niin kauan kuin pakanoita maan päällä löytyy. No Jumala paratkoon! tässähän on seitsemän villittyä pakanaa vallan kristikunnan helmassa. Mutta eihän niin pahaa, ettei siinä aina jotakuta hyvääkin. Olemmehan maailman pylväitä me.

Takaisin ylös
Akseli Gallen-Kallelan kuvitus

Kansan uskoa

 • Luuranko
  Kuva jossa on timo

  timo Kas kun tuli hetken päästä irvistävä luuranko ukon nuotiolle, että ropsahti, tuli kuin kymmenen miehen kourasta ja sammutti tulen aina viimeiseen kipenään asti.

 • Ennustaminen
  Kuva jossa on kaisa

  kaisa Kuule mitä nyt ennustan. Tuleksi on menevä saunasi ja tuleksi tupasi myös, ja surkeassa tilassa lähdet sinä itse samoomaan metsiä, rämeitä ja soita, etsien suojaa paleltuvalle ruumiillesi. Ah! verisesti täytyy sinun vielä taistella sekä ihmisten että metsän petojen kanssa ja siitä, puuskuttaen kuin kuoleva jänis, kallistaa pensaasen tuo kirottu pääsi. Tämä kuulkaa ja muistakaa.

 • Enteet
  Kuva jossa on juhani

  juhani Sanotaanpa myöskin: joka keväällä ennen käen kukkumista tämän tuomarikärmeen käsittää, sen keittää ja syö, hän ymmärtää korpin puheen, josta hän saa tiedon mitä hänelle siitälähin on tapahtuva.

 • Kekri

  Olihan Timolla tapana, kovin juurtuneena tapana, kerran vuodessa, noin kekrijuhlan aikoina, naukkia päänsä humalan humuun, viipyen kylässä päivän tai kaksi iloisten kumppanien seurassa.

 • Luonnon henki
  Kuva jossa on juhani

  juhani Metsä penikoitansa suojelee.

 • Hyypiö

  Niin seisoivat veljekset säkenöitsevissä aseissa öisellä aholla; ja hyypiö huuteli vuoren kuusilta, kolkko korpi heidän allansa hohisi raskaasti, ja pimeät pilvet peittivät taivaan kannen.

 • Haltija
  Kuva jossa on juhani

  juhani Mutta pianpa kyydittäisivät metsänhaltijat heidän sieltä takaisin, minä takaan sen.

 • Peikko
  Kuva jossa on aapo

  aapo Asui muinoin tämän vuoren luolissa eräs hirmuinen peikko, ihmisten kauhistus ja surma. Kaksi oli hänellä elämän himoa ja hekumaa: katsella ja pidellä aarteitansa luolien syvissä kätköissä ja juoda ihmisen-verta, jota hän ankarasti janosi. ---. Ilkeällä kiljunalla raahasi hänen peikko syvimpään luolaansa ja imi hänestä veren aina viimeiseen pisaraan asti.---

 • Haamut
  Kuva jossa on aapo

  aapo ---Mutta tapahtui ihme: henki ei lähtenytkään neitosen jäsenistä, vaan hän jäi elämään verettömänä, lumivalkeana; murheellisena kuoleman haamuna Kalman maasta.

Takaisin ylös